goca_maric@yahoo.com +381 65 809 11 89, +361 64 15 86 585

Fiksnim protetskim nadoknadama pripadaju krune i mostovi.
Krunom se vraća celovitost jednom zubu a u slučaju kada nije moguće na njemu postaviti plombu - nedostaje više od dve trećine zdrave zubne supstance.
Mostovima se nadoknađuje jedan ili više zuba koji nedostaju.

Mogu biti privremeni i definitivni.

Privremeni se izrađuju od manje čvrstih materijala i nose se do izrade definitivnih.
Definitivni se izrađuju od keramike:

  • metalokeramički
  • bezmetalni - cirkonija keramika
  • bezmetalni - litijum disilikatna keramika

Izbor materijala određen je stanjem u vašim ustima.

Mobilne protetske nadoknade - proteze

Totalne i parcijalne

Usled gubitka svih zuba, ukoliko ne postoji dovoljno kosti za ugradnju implantata ili ih pacijent jednostavno ne želi, izrađuje se totalna proteza.

Ukoliko je određeni broj zuba u ustima ostao, ali im je raspored takav da se ne može izraditi most (obično nedostaju bočni zubi), spravlja se parcijalna proteza.

Postoje različite vrste parcijalnih proteza, od najjednostavnijih sa žičanim kukicama, zatim skeletiranih - sa metalnom osnovom i individualno modelovanim kukicama do proteza sa preciznim veznim elementima - atečmenima, takođe i proteze sa skeletom i kukicama u boji zuba (biodentaplast) .

Različiti su i materijali od kojih se izrađuje baza proteze, to može biti klasičan akrilat ali i polijan - hibridni materijal elastičniji od akrilata i ugodniji na dodir.
Zubi koji se ugrađuju u protezu mogu biti akrilatni, kompozitni, keramički.

Suštinski, veliki je izbor vrsta proteza i materijala od kojih mogu biti napravljene, zajedno sa stomatologom i zubnim tehničarem napravite izbor koji odgovara stanju u vašim ustima a istovremeno zadovoljava vaše potrebe i očekivanja.