goca_maric@yahoo.com +381 65 809 11 89, +361 64 15 86 585

Obuhvata lečenje karijesa i oboljenja zubnog živca.

Karijes se leči njegovim uklanjanjem a izgubljeno zubno tkivo se nadoknađuje plombom (ili veštačkom krunom, više o krunama u delu stomatološka protetika).


Kompozitna - bela plomba je današnji imperativ. Zahvaljujući usavršenoj tehnologiji proizvodnje materjala, postavljenjem bele plombe su zadovoljeni fiziološki, mehanički i estetski kriterijumi.
Širok je spektar oboljenja zubnog nerva, najčešća su ipak ona koja nastaju kao posledica nelečenog karijesa.

Do upale ili potpunog izumiranja nerva mogu dovesti i hemijski (npr izbeljivanje zuba sa nekorektnom plombom) i fizički (ekstremno toplo ili hladno) uzroci, kao i trauma (prelom ili nagnječenje zuba).
Kako je veliki dijapazon obolenja, tako je raznolika i terapija.

U osnovi, cilj lečenja zubnog nerva je njegovo potpuno uklanjanje i punjenje kanala korena u kome je bio smešten - biokompatibilnim i u tkivnim tečnostima nerastvorljivim materijalima.
Zavisno od uzroka, inervencija se sprovodi u jednoj poseti ili više njih.

Višeseansno lečenje zahtevaju inficirani kanali korena gde je cilj najpre potpuno obeskličavanje a zatim definitivno punjenje pomenutim materijalima.

Nakon hermetičkog punjenja kanala korena sledi restauracija krune zuba, bilo plombom ili kompozitnom nadogradnjom (velika plomba sa kočićem koji je postavljen u kanal korena zuba) ili pak veštačkom krunom a sve zavisno od toga koliko je zdrave zubne supstance preostalo.